010 - 521 0881

Weg en Land 2, 2661 DB Bergschenhoek

Onderhoud Aardwarmte-installatie Warmoeziersweg

Afgelopen week heeft Wayland Energy groot onderhoud uitgevoerd aan de aardwarmte-installatie aan de Warmoeziersweg in Bergschenhoek. Specialisten van Veegeo hebben de werkzaamheden begeleid.

Voor het eerst sinds de start van de warmtelevering in 2018 is hierbij de ESP (bronpomp) naar boven gehaald. Maar om te beginnen moesten eerst de leidingen en afsluiters van de productieput worden verwijderd. Vervolgens zijn de delen van de productiepijp stuk voor stuk uit elkaar geschroefd en verwijderd. Hierna kon de ESP vanaf een diepte van 600 meter naar boven worden getrokken voor een uitgebreide inspectie. Plantmanager Gerben de Jong: “We stelden vast dat de pomp er nog als nieuw uitzag.”

Vervolgens zijn met behulp van (ultra)sonar controlemetingen uitgevoerd in beide 2.000 m diepe aardwarmteputten. Een risico bij aardwarmtewinning is roestvorming in de buizen die kan leiden tot een verlies aan wanddikte. Uit de metingen bleek dat de wanddikte van de putten in drie jaar tijd met slechts 0,1 mm is afgenomen tot 12,9 mm (de oorspronkelijke wanddikte bedraagt 13mm). Hierdoor kan ook de komende jaren de warmteproductie zeer veilig plaatsvinden. Na de metingen en de onderhoudsbeurt is de ESP weer de put ingegaan. Nadat de elektrische aansturing is getest en ingeregeld, is na een week de aardwarmteproductie weer opgestart.

In totaal hebben 40 mensen 6 dagen gewerkt aan het groot onderhoud. Dankzij deze grondige actie kan de installatie weer onbezorgd warmte blijven produceren.

ESP bronpomp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven halen van de ESP (bronpomp)