010 - 521 0881

Weg en Land 2, 2661 DB Bergschenhoek

Overeenkomst Wayland en AgroEnergy duurzaam warmteproject

Gebiedsontwikkelaar Wayland Developments en Energiepartner voor de glastuinbouw AgroEnergy, hebben deze week een overeenkomst gesloten om gezamenlijk “Warmteproject Bergschenhoek” te ontwikkelen en te realiseren. Het betreft de exploitatie van een aardwarmtebron met toebehoren, gelegen op het terrein van plantenkwekerij Hollandplant, een zusterbedrijf van Wayland Developments.

 

Wayland Developments, duurzame gebiedsontwikkelaar met haar roots in de glastuinbouw, heeft het initiatief genomen om een aardwarmtebron te ontwikkelen om zo een langjarige duurzame energiebron te hebben voor haar plantenkwekerij Hollandplant. Gedurende dit proces werd duidelijk dat er meer gebruikers dan alleen Hollandplant kunnen genieten van deze langjarige duurzame warmtebron. Er is dan sprake van een duurzame gebiedsontwikkeling die ten gunste komt van de klanten/gebruikers in het gebied. Wayland Developments heeft daartoe contact opgenomen met AgroEnergy.

 

AgroEnergy heeft de ambitie de glastuinbouw te helpen in haar doelstelling om te verduurzamen en  blijft daarbij streven naar een zo laag mogelijke energiekostprijs voor haar klanten. Het warmteproduct (waaronder een warmteplatform) van AgroEnergy is daar een belangrijk onderdeel van. Met dit warmteplatform kan AgroEnergy de exploitatie van (aard)warmtebronnen voor haar rekening nemen.

 

Ewald Pelser, directeur Business Developments van Wayland Developments hierover: “Gezien de visie en ambitie van AgroEnergy en de rol die zij wil vervullen in duurzame energiebedrijven, past dit naadloos op de ontwikkelingen in duurzame energie van Wayland Developments. AgroEnergy heeft ook voldoende technische kennis en ervaring om de klik te kunnen maken met onze glastuinbouw-klanten.”

 

Edwin Valkenburg, projectleider warmte bij AgroEnergy: “De financiering van duurzame warmtebronnen is op dit moment de bottleneck om verder te komen met een project. Wij kunnen, met onze expertise en ervaring, als partner zorgen voor optimalisatie tussen vraag en aanbod van warmte binnen de exploitatie van een warmteproject. Vervolgens is AgroEnergy in staat  om alle warmte af te nemen waarmee  het comfort geboden kan worden aan de investeerder om een project te kunnen financieren.”

 

De boring vindt plaats naast  de oudste en succesvolste boring in Nederland, die van pionier Rik van den Bosch in Bleiswijk. Het glastuinbouwgebied dat bedient kan worden met warmte bedraagt tientallen hectares kassen.

 

Over Wayland Developments

Opgericht in 2005 is Wayland Developments landelijk actief op het gebied van duurzame gebiedsontwikkeling met glastuinbouw als basis. Het richt zich op het werven van gunstig gesitueerde grondposities op strategische plaatsen voor de realisatie van onderscheidende gebiedsontwikkelingen. Inmiddels zijn daar ook de functies bedrijventerreinen, landelijk wonen en duurzame energie bijgekomen.

 

Over AgroEnergy

AgroEnergy is al jaren dé energiepartner in de glastuinbouw. Een betrouwbare en innovatieve energiepartner die met haar gespecialiseerde energiekennis van de land- en tuinbouw tuinders en andere stuurbare energieverbruikers en -producenten helpt om onderscheidende resultaten in hun energie-arbitrage te bereiken. AgroEnergy richt zich volledig op de agrarische sector in Nederland en is de marktleider in de glastuinbouwsector.

 

Over Hollandplant

Opgericht in 1988 en met verschillende locaties in Bergschenhoek en Bleiswijk, is Hollandplant gespecialiseerd in de opkweek van diverse soorten groenteplanten voor de professionele glastuinbouw in verschillende landen binnen Europa. Daarnaast teelt zij diverse soorten kamerplanten en perkgoed voor de (internationale) retail. Kwaliteit en nauw contact met de klant heeft zij hoog in het vaandel staan. Hollandplant is een zusterbedrijf van Wayland Developments.