Weg en Land 2, 2661 DB Bergschenhoek

Geothermie, aardwarmte, wayland, energy

Overheid stimuleert geothermie

Geothermie is een duurzame manier om kassen en gebouwen te verwarmen. Deze techniek is nog in ontwikkeling en om de ontwikkelingen te bevorderen zijn er maatregelen opgesteld vanuit de Rijksoverheid.

 

Om de ontwikkelingen naar geothermie (aardwarmte) te stimuleren heeft minister Wiebes op 8 februari 2018 een brief geschreven aan de Tweede Kamer. In deze brief en in het Klimaatakkoord staan een aantal maatregelen die nodig zijn om de ontwikkelingen naar geothermie te bevorderen. Hieronder de belangrijkste maatregelen in het kort:

  • Regeling risico’s dekken voor aardwarmte (RNES Aardwarmte). Mocht het resultaat teleurstellend zijn, dan ontvangt de organisatie vanuit de overheid een vergoeding;
  • SCAN-programma voor het in beeld brengen van o.a. de mogelijkheden voor aardwarmte winning;
  • Programma Ultradiepe Geothermie waarbij de mogelijkheden worden onderzocht naar boringen dieper dan 4000 meter;
  • Om CO2-uitstoot van de glastuinbouw te verlagen worden er met het Programma Kas als Energiebron voorlichtingen gegeven aan tuinbouwbedrijven over aardwarmte.

Naast de plannen en maatregelen van de overheid, heeft ook de aardwarmtesector een plan gemaakt om de ontwikkeling naar aardwarmte te stimuleren, het Masterplan Aardwarmte.

De overheid wil met de maatregelen ervoor zorgen dat de productie naar aardwarmte steeds goedkoper wordt, zodat er steeds meer aardwarmteprojecten komen. Het doel is om in 2030 15 petajoule duurzame energie uit geothermie op te wekken. Dit staat gelijk aan het gemiddelde gas- en elektriciteitsverbruik van 2,2 miljoen huishoudens.

Wat is geothermie

Bij geothermie, ook wel aardwarmte genoemd, wordt gebruik gemaakt van de warmte uit de aarde. Hiervoor moet er minimaal 500 meter geboord worden, maar in Nederland wordt er meestal twee kilometer diep geboord in reservoirs. In deze reservoirs is de temperatuur ongeveer 70 graden Celsius. Het warme water en de stoom uit het reservoir wordt gebruikt om leidingwater te verwarmen via een warmtewisselaar. Het opgewarmde leidingwater kan vervolgens direct worden ingezet voor het verwarmen van huizen, kantoren of voor het kweken van planten in kassen.
Het grote voordeel van aardwarmte is dat het nooit opraakt. Het afgekoelde water gaat namelijk weer terug het reservoir in. Dit water kan later weer worden gebruikt, omdat de aarde het van nature weer opwarmt.

Staatstoezicht op de Mijnen

Voor boringen naar aardwarmte dieper dan 500 meter is er een vergunning nodig van de overheid, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). SodM houdt tijdens de winning toezicht op de veiligheid voor de mens en het milieu.

 

Bron: Rijksoverheid & Wayland Energy