010 - 521 0881

Weg en Land 2, 2661 DB Bergschenhoek

Geothermie

Vattenfall splitst geothermievergunning Nootdorp en vindt nieuwe uitbaters

Gepubliceerd op 10 maart 2019 op website Energeia – door Katrijn de Ronde

Vattenfall heeft de opsporingsvergunning aardwarmte voor het gebied Nootdorp-Oost in twee delen gesplitst. Het ene deel is overgedragen aan Wayland Energy, het andere deel aan een consortium van Hydreco Geomec, Eneco en Haagse Aardwarmte Leyweg.

Vattenfall had eerder al laten weten zich terug te trekken uit de speurtocht naar aardwarmte in twee gebieden, Friesland en Zuid-Holland. “We concentreren ons op de gebieden waar we al bestaande warmtenetten hebben”, zegt Vattenfallwoordvoerder Robert Portier in een toelichting. Het gebied in Friesland, Berlikum 2, werd gelaten aan de partnerDDH Energy.

Wayland Energy

Eind februari werd bekend dat de opsporingsvergunning voor Zuid-Holland wordt gesplitst in twee delen, Nootdorp-Oost 2 en Nootdorp-Oost 3. Vattenfall werkte in het zuidelijke gebied samen met Wayland Energy, dat al een geothermiebron uitbaat In Bergschenhoek en meerdere projecten in de pijplijn heeft. Wayland Energy neemt nu dat gebied over van Vattenfall.

“‘Wij willen daar twee aardwarmteputten realiseren”, zegt directeur Ewald Pelser van Wayland Energy. Eén put moet glastuinders gaan beleveren, de andere zowel glastuinders als bewoners van Pijnacker. De visie is dat er uiteindelijk een open warmtenet met meerdere bronnen zal ontstaan. Dat brengt meer zekerheid voor de afnemers, aldus Pelser. Het project start nu met één bron, aardwarmte: “Dan ben je maar gestart.” In de najaarsronde van de SDE+ is subsidie aangevraagd, daarna volgt het aanvragen van vergunningen, en de verwachting is dat in 2022 daadwerkelijk kan worden begonnen met boren.

Hydreco, HAL, Eneco

Het noordelijke deel, Nootdorp-Oost 2 grenst aan de Haagse wijk Ypenburg, waar energiebedrijf Eneco een warmtenet heeft. Samen met Hydreco Geomec en Haagse Aardwarmte Leyweg (HAL) onderzoekt het Rotterdamse energiebedrijf ten noorden van het voormalige Vattenfall-gebied al de mogelijkheden om geothermische bronnen op het net aan te sluiten. Niet verrassend is dan ook dat de opsporingsvergunning voor dat deel wordt overgedragen aan die partijen. Hydreco Geomec zal de werkzaamheden daadwerkelijk uitvoeren.

Het gebied Nootdorp-Oost is in twee delen gesplitst, 2 en 3 (zichtbaar midden op de kaart, temidden van de paarse rechthoeken). Nootdorp-Oost 2 ligt naast Ypenburg, waar HAL al actief was en Eneco een warmtenet heeft. De vergunning voor Nootdorp-Oost 3 is nu in handen van Wayland Energy. (Bron: NLOG)

Uitgelichte afbeelding:
De aardwarmte installatie aan de Poeldijk bij aardwarmteproject VogelaeL Dit is één van de eerste geothermieprojecten in Nederland. (Foto: Flip Franssen/HoIIandse Hoogte)