Wat is biomassa?

Biomassa is brandstof die is ontwikkeld op basis van organische materialen die worden gebruikt om CO2-neutrale elektriciteit of andere vormen van energie te creëren. Bio-energie is in vele soorten en maten in Nederland verkrijgbaar. Neem houtsnippers van bos- en parkonderhoud, groenafval en ongeverfd hout van particulieren en bedrijven. Maar ook bermgras, tomatenstengels en slootvegetatie kunnen op de lange termijn als energiebron worden gebruikt. En dit organische materiaal groeit van nature weer!

Biomassa bevat opgeslagen energie van de zon. Planten absorberen de energie van de zon in een proces dat fotosynthese wordt genoemd. Wanneer biomassa wordt verbrand, komt de chemische energie in biomassa vrij als warmte. Biomassa kan direct worden verbrand of worden omgezet in vloeibare biobrandstoffen of biogas dat als brandstoffen kan worden verbrand. Op lange termijn het proces

Het concept van koolstofneutraliteit bestaat uit het toekennen van nul broeikasgasemissies aan het gebruik van een bepaald materiaal. Afhankelijk van de input van het type grondstof is bio-energie een koolstofneutraal proces.

  • Koolstofneutraliteit. De enige koolstof die uit biomassa-brandstoffen in de atmosfeer vrijkomt, is wat de planten tijdens hun levenscyclus hebben opgenomen.
  • Minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
  • Het is veelzijdig. Het kan worden omgezet in veel verschillende brandstofbronnen, die elk verschillende toepassingen hebben.
  • Beschikbaarheid. Biomassabrandstoffen zijn er in overvloed, ze kunnen vrijwel overal op de planeet worden gevonden.
  • Lage kosten in vergelijking met fossiele brandstoffen.
  • Het vermindert verspilling.

Het gebruik van biomassa-energie kan de uitstoot van broeikasgassen sterk verminderen.